Hans Casteleyn

Hans Casteleyn is afgestudeerd aan het Lemmensinstituut te Leuven voor piano, orkestdirectie, hogere analyse, harmonie, contrapunt en fuga. Hij geeft les piano en algemene muziektheorie aan de muziekacademie ‘De Noorderkempen’ en dirigeert verscheidene orkesten.

Sinds 2002 leidt hij het Euregio Jeugdorkest (EJO), een grensoverschrijdend orkest voor talentvolle jeugd dat internationaal hoge toppen scheert en waarmee hij optreedt in binnen- en buitenland. Hans Casteleyn en het EJO ontvingen verschillende prijzen, o.a. de tweejaarlijkse ‘Van den Udenhout-Chappin’ prijs (NL, 2008), de internationale ‘Visser-Neerlandia’ prijs (2008) en de eerste Hart van Brabant Award (2013). In 2013 wonnen ze de eerste prijs van het prestigieuze Summa Cum Laude Youth Music Festival in Wenen. Hans Casteleyn nam met het EJO een achttal cd’s op, waaronder de wereldpremière van het vioolconcerto van de Belgische componist Emmanuel Durlet.

Sinds 2004 is hij dirigent van het Leuvens Alumni Orkest (LAO), dat hij in meer dan 60 concerten dirigeerde: grote klassieke werken, zelden uitgevoerde composities en originele muzikale kindersprookjes. Een hoogtepunt was de concertreis naar China in mei 2010 waar het orkest zijn 50ste concert mocht geven voor meer dan 3000 enthousiaste toehoorders.

Hans Casteleyn verdiende ook zijn sporen in de harmoniewereld. Zo leidde hij van 2002 tot 2010 het befaamde harmonieorkest Sint Cecilia Schelle, een orkest uit de hoogste afdeling. In november 2014 dirigeerde hij een uitgebreid harmonieorkest en meer dan 300 uitvoerders in de wereldpremière van de musical ‘1814, de Vergeten Veldslag’.

Hij treedt geregeld op met internationale topsolisten: Anneleen Lenaerts (soloharpiste Wiener Philharmoniker), Carel Kraayenhof (bandoneon, Nederland), Johan Van Iersel (solo cellist Concertgebouworkest Amsterdam), Anne Cambier, Liebrecht Vanbeckevoort en Yossif Ivanov (laureaten Koningin Elisabethwedstrijd), Pauline Oostenrijk (solo hoboïste Residentie Orkest), Eliot Lawson, Timora Rosler, Jef Neve, Candy Dulfer en vele anderen.

Hans Casteleyn wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent bij professionele orkesten in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij het Jubileum Mozarteum Orkest (Antwerpen 2006), het ensemble Vox Amicorum (Dordogne 2009, Brussel en Parijs 2010), het Qingdao Symphony Orchestra (China 2013), het Orquestra de Universidade do Minho (Portugal 2013 en 2014) het Jiangsu Symphony Orchestra (China 2014) e.a. Hij mocht reeds optreden in prestigieuze zalen als ‘De Doelen’ (Rotterdam), het ‘Wiener Konzerthaus’ en de beroemde Gouden Zaal van het ‘Musikverein’ (Wenen). In juni 2015 debuteerde hij met het EJO in het Concertgebouw van Amsterdam met Mahler’s monumentale 2de symfonie.

Het repertoire van Hans Casteleyn bevat werk van zowat alle belangrijke componisten van Haydn tot Bernstein, maar hij heeft ook verschillende creaties van hedendaagse composities op zijn naam staan.

Dirigent Dirk De Caluwe
Eredirigent Ivo Hadermann