Jan Hadermann

Jan Hadermann werd in 1952 te Reet (bij Antwerpen) geboren. De eerste stappen in de muziekwereld zette hij aan de hand van zijn vader, die als dirigent, componist en violist een zeer verdienstelijk liefhebber-muzikant is. Dat aanvankelijk muziekonderricht werd dan verdergezet aan de Muziekacademie van Hemiksem bij Marcel Slootmakers en de gekende pianopedagoge Liliane Esser Herchuelz.

Zijn professionele opleiding genoot Jan Hadermann aan het Lemmensinstituut, eerst in Mechelen, daarna in Leuven. Hij behaalde daar in 1974 het diploma Laureaat Compositie en Muziekopvoeding. Dit diploma omvat naast een ruime onderwijsbevoegdheid ook de eerste prijzen van notenleer (klas Lode Dieltiens), harmonie (klas Frans Geysen), contrapunt en fuga, (klas Jos Van Looy) en compositie. (klas Matthy Niël) Vervolgens studeerde Jan Hadermann bij componist Willem Kersters aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen, en behaalde daar een eerste prijs compositie.

Vanaf 1973 is Jan Hadermann docent contrapunt, fuga en compositie aan het Lemmensinstituut te Leuven, sinds 1979 tot 2002 docent harmonie en compositie aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen, en sinds 1994 gastdocent over de theorie van Ha-Fa-Bra-directie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Naast het componeren en lesgeven is hij verder nog bedrijvig als dirigent en jurylid.

Jan Hadermann schrijft onder andere voor symfonisch orkest, blaasorkest, piano, koor, diverse kamermuziekensembles, elektronische muziek. In 1993 mocht Jan Hadermann de vierjaarlijkse SABAM-prijs voor Ha-Fa-Bra in ontvangst nemen.

Bekijk ook

Dirigent Dirk De Caluwe
Eredirigent Hans Casteleyn
Eredirigent Ivo Hadermann

Koninklijk HarmonieOrkest
Schelle

meer lezen